Ehdokkaan jaksaminen
KOHTI KUNTAVAALEJA
Facebook kysyy usein, mitä mietit? Helppo vastaus on kaiketi vaaleja, mutta syvällisempi vastaus on paljon monipolvisempi ja moniulotteisempi.
Aihetta voisi lähestyä esimerkiksi jaksamisen näkökulmasta. Torstaisessa SAK:n edustajiston kokouksessa esiteltiin tutkimusta koronan vaikutuksista työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.
Jaksamisen tunne on hyvin subjektiivinen. Osalle meistä asia voi näyttäytyä jaksamista parantavana ja toinen taas kokee sen hyvinkin kuormittavana.
Työyhteisön tuen puuttuminen on yksi tekijä, joka vaikuttaa. Itselleni tuo on tullut työttömyyden kautta tutuksi. Viitekehyksen puuttuminen tai etätyön takia muuttuminen vaikuttaa eri tavoin.
Lomautuksia voidaan hyvinkin verrata kriisiin. Lomautuksen välttänyt voi kokea samalla tavoin kuin onnettomuudesta selvinnyt. "Miksi minä"... kysymyksen voi kysyä, niin lomautettu kuin sen välttänyt.
Koronapandemia kaikki vaikutukset voidaan tutkia ja nähdä tulevien vuosien aikana. Mikä tulee kuntavaaleihin valmistautumiseen, voidaan sitä verrata hyvinkin mihin tahansa työyhteisöön. Epävarmuustekijät vaikuttavat meihin ehdokkaisiin hyvinkin eri tavoin. Toisaalta me-henkeä on voitu luoda etätapaamisilla, mutta ihmisten kohtaamiset ovat jo toinen kysymys.
Somenatiivit ja perinteisempään kampanjointiin tottuneet reagoivat kokevat kysymykset varmasti eri tavoin. Vaikka itse haluan nähdä haasteet mahdollisuuksien kautta, on vaikutuksia jaksamiseen ollut.
On erilaista kirjoittaa teksti tietokoneen näytölle kuin puhua ihmisille kasvokkain. "Delete" ja "julkaise"- nappuloiden välinen kilpailu on läsnä jokaisen julkaisun kohdalla. Välillä on liian helppo painaa "deleteä", julkaisun sijaa.
Muista, jokainen tarvitsee, jokaista tarvitaan. Tarpeettomia ei ole. Ensi viikolla alkaa ennakkoäänestys ja tässäkin kilpailussa ääni ratkaisee.